O elevă a reclamat la 112 că i-a fost ocupat locul din bancă. Apelul, înregistrat în Neamț

Sute de mii de solicitări false sau neîntemeiate se înregistrează, anual, la serviciul unic de urgență. Un astfel de apel la 112 a fost primit zilele trecute, o elevă din Neamț reclamând că i-a fost ocupat locul din bancă.

La începutul acestei săptămâni, pe data de 25 septembrie 2023, supărată nevoie-mare, o liceancă de la Colegiul Tehnic “Miron Costin” Roman, județul Neamț, a decis că-i cazul să solicite intervenția forțelor de ordine, pentru a rezolva un diferend avut cu o colegă. Fusese un incident minor, plecat de la poziția în sala de cursuri.

“O elevă care din motive medicale lipsise de la școală timp de o săptămână, atunci când s-a întors la cursuri și-a găsit locul ocupat și a găsit de cuviință să sune la 112. Am procedat conform prevederilor regulamentare, anunțând Inspectoratul Școlar Neamț și polițiștii de la Biroul de Siguranță Școlară, care s-au deplasat, cu promptitudine, la liceu”, a declarat Ana Maria Zăloagă, directorul liceului.

Peste două zile, pe 27 septembrie 2023, părinții “părților” implicate au fost convocați la liceu, totul terminându-se fără a mai fi alte incidente. Ulterior s-a convenit ca poliștii să desfășoare o activitate preventivă la colegiu, temele de discuții fiind comportamentul în mediul școlar, situațiile în care trebuie să se sune la serviciul 112, dar și pe altele legate de bullyng, consum de droguri sau trafic de persoane.

În 2022, la Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ au fost primite 132.395 apeluri prin serviciul 112, faţă de 134.861 cu un an în urmă, ceea ce înseamnă aproximativ 363 de apeluri pe zi. Tot prin serviciul naţional menţionat, pe parcursul anului trecut au fost direcţionate către Poliția Neamț, aproximativ 43.300 de apeluri.

“Circa 15.000 de apeluri au necesitat verificări. Diferenţa, circa două treimi din apelurile de anul trecut, au fost false sau abuzive, fiind aplicate 1.753 de sancţiuni. Sunt persoane care apelează 112 căutând «companie» – dezvoltând subiecte ce nu intră în categoria urgenţelor”, a declarat inspector Ramona Ciofu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Neamț.

A fost dat exemplul unor persoane care erau deranjate de iluminatul public şi au apelat 112 pentru ca acesta să fie oprit.

Alt caz este al unui bărbat din Săvineşti, care în perioada ianuarie – septembrie 2022 a sunat la 112 de 364 de ori, toate apelurile neavând legătură cu activitatea Sistemul Naţional Unic Apeluri de Urgenţă.

El sezizat, printre altele, că ar fi primit un bilet de trimitere de la medicul de familie în care vârsta i-a fost completată greşit, că poştaşul întârzie să îi aducă cuponul de pensie sau că primăria a modificat locul unui cuib de barză. A fost sancţionat şi avertizat cu privire la folosirea abuzivă a numărului 112, dar nu a renunţat la “îndeletnicirea” cotidiană.

Apelarea abuzivă la 112 se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de lei ori cu prestarea a 100 sau 200 de ore de muncă în folosul comunităţii. În unele cazuri, contravenţiile pot ajunge şi la 4.000 de lei. Pentru săvârşirea din nou a abaterii, într-un interval de un an de la aplicarea sancţiuni pecuniare, se aplică amenzi duble.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *