“O nouă eră” a relaţiei transatlantice. Joe Biden şi Ursula von der Leyen semnalează progrese în ceea ce priveşte tensiunile comerciale dintre UE şi SUA

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunţat vineri progrese în dezamorsarea unei dispute comerciale transatlantice şi şi-au reînnoit angajamentul de a susţine Ucraina împotriva Rusiei.

Într-un pas limitat, dar concret, cei doi lideri au anunţat, după discuţiile din Biroul Oval, că vor începe negocierile pentru a oferi producătorilor UE de minerale esenţiale acces pe piaţa americană, în cadrul programului semnat de Biden pentru încurajarea industriilor prietenoase cu clima. Atât economia SUA, cât şi cea a UE se orientează către sectorul în plină expansiune al vehiculelor electrice şi către alte sectoare ecologice, informează France 24 .

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Uniunii Europene, a colaborat îndeaproape cu Biden în elaborarea unui răspuns fără precedent la invazia rusă din Ucraina din ultimul an. Biden i-a spus şefei Comisiei Europene că alianţa pentru sprijinirea Ucrainei a marcat “o nouă eră”.

În Europa există tensiuni în legătură cu legea istorică a administraţiei Biden privind reducerea inflaţiei (Inflation Reduction Act – IRA), o serie de cheltuieli guvernamentale care promovează producţia americană în domeniul tehnologiilor ecologice.

Pe fondul alarmei UE că cerinţa “made in America” a subvenţiilor va afecta sectoarele energetic şi auto cu sediul în Europa, UE lucrează la propriile seturi de stimulente, cum ar fi Planul industrial Green Deal, pentru a promova acest sector emergent.

În declaraţia comună se arată că Joe Biden şi Ursula von der Leyen au făcut progrese în ceea ce priveşte un acord pentru a începe discuţiile privind o scutire pentru producătorii europeni care doresc să exporte minerale esenţiale pentru bateriile vehiculelor electrice.

“Astăzi am convenit că vom lucra asupra materiilor prime critice care au fost obţinute sau prelucrate în Uniunea Europeană şi să le oferim acces pe piaţa americană ca şi cum ar fi fost obţinute pe piaţa americană. Vom lucra la un acord”, a declarat Ursula von der Leyen reporterilor după întâlnirea cu Biden.

În declaraţia lor se arată, în sens mai larg, că “ambele părţi vor lua măsuri pentru a evita orice perturbări ale comerţului transatlantic şi ale fluxurilor de investiţii care ar putea apărea ca urmare a stimulentelor lor respective. Lucrăm împotriva concurenţei cu sumă zero, astfel încât stimulentele noastre să maximizeze implementarea energiei curate şi crearea de locuri de muncă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *