Parlamentarii vor să blocheze accesul serviciilor de informații în instanțe

Comisia parlamentară pentru legile justiţiei a adoptat joi, mai multe amendamente la proiectul de statut al procurorilor şi judecătorilor, printre care şi unul care prevede că cei care fac parte din personalul conex de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii.

Potrivit amendamentului adoptat de comisia specială, personalul conex personalului de specialitate a fost adăugat în lista cu angajaţi ai instanţelor şi parchetelor care nu pot fi informatori sau lucrători acoperiţi ai serviciilor de informaţii, alături de judecători, procurori şi alte categorii de personal.

“Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex personalului de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii”, menţionează textul amendamentului adoptat.

Un alt amendament adoptat joi menţionează că serviciilor de informaţii le este interzis să racoleze judecători, procurori, magistraţii-asistenţi, personal de specialitate juridică asimilat acestora, personal auxiliar de specialitate şi personal conex personalului de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor.

“Încălcarea acestei interdicţii este infracţiune împotriva independenţei justiţiei şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani. În cazul în care infracţiunea este comisă de un ofiţer cu funcţii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majorează cu jumătate. Tentativa se pedepseşte”, se arată în amendament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *