Parte din colectivul redacțional al celui mai bine vândut ziar din Europa, înlocuită cu programe de inteligență artificială

Tabloidul german Bild, cel mai bine vândut ziar din Europa, va înlocui o mare parte dintre angajați cu programe de inteligență artificială (A.I.) din motive economice, conform unei strategii de reducere a costurilor cu 100 de milioane de euro, se arată într-o informare primită de angajați, scrie The Guardian.

“Din păcate ne vom despărți de colegii ale căror sarcini în lumea digitală pot fi realizate de inteligența artificială sau de procesele automate”, se arată în e-mailul primit de angajați din partea companiei care deține publicaţia, Axel Springer. “Editorii, angajații din tipografii, subeditorii, corectorii și editorii foto nu vor mai exista ca până acum” scrie în mesajul care a fost trimis după ce, în prealabil, directorul ziarului, Mathias Döpfner, anunțase că publicația va deveni “o companie media pur digitală”.

Programele de inteligență artificială precum ChatGPT vor face “jurnalismul independent mai bun decât a fost vreodată sau îl va înlocui”, a precizat el. Acesta a declarat că inteligența artificială va fi mai eficientă la “agregarea informației” decât jurnaliștii umani și a adăugat că doar cei care produc “cel mai bun conținut original”, precum articole de investigație sau de opinie vor mai supraviețui în domeniu. Bild nu a precizat câți angajați își vor pierde slujbele, însă, potrivit surselor publicației FAZ, ar fi vorba de aproximativ 200 de oameni.

Aceeași strategie ar urma să se aplice și la cotidianul Die Welt, care face parte din același grup de presă.

Aceste planuri au fost criticate de Asociația Jurnaliștilor Germani care a avertizat că măsura nu doar că va avea un impact negativ asupra angajaților, dar este și “nesăbuită din punct de vedere economic”.

Publicațiile britanice Daily Mirror și Daily Express au anunțat şi ele că analizează folosirea unor astfel de programe care pot genera texte sofisticate în baza unor comenzi simple, însă au existat cazuri în care softurile au produs ceea ce se cheamă în limbajul de specialitate “halucinații”, adică au inventat informații.

În aprilie, săptămânalul german Die Aktuelle a publicat un interviu cu Michael Schumacher, fostul pilot de Formula 1, care s-a dovedit ulterior a fi generat în întregime de un program de inteligență artificială. Familia pilotului a dat publicația în judecată, iar redactorul-șef a fost demis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *