Pensii speciale: Mediul privat vrea să participe la consultări pentru că politicienii sunt în conflict de interese

Mediul privat de afaceri cere să participe la consultări privind pensiile speciale, dat fiind că Guvernul, Parlamentul și Curtea Constituțională sunt într-un conflict de interese evident.

Romanian Business Leaders (RBL) face un apel pentru formarea Coaliției pentru PNRR, argumentând că “decizia pensiilor speciale nu poate fi doar a Guvernului, a Parlamentului și a Curții Constituționale, aflate într-un conflict de interese evident”.

“Romanian Business Leaders face un apel către toate organizațiile mediului de afaceri și cele ale societății civile pentru coalizare și solicită Guvernului și Parlamentului ca organizațiile să fie invitate în consultări asupra deciziilor privind pensiile speciale, în condițiile în care Curtea Constituțională nu poate fi arbitru într-un meci în care este jucător. Miza este viitorul României și el nu poate fi lăsat în mâna celor care sunt într-un conflict evident de interese”, a informat RBL.

Potrivit acesteia, Coaliția pentru PNRR va fi coaliția organizațiilor care vor monitoriza și vor interveni cu toate instrumentele legale posibile, ca România să nu rateze șansa modernizării.

“Dacă România ar fi o întreprindere, consiliul ei de administrație ar fi Guvernul și Parlamentul, care au decis să își crească beneficiile. Angajații săi ar fi mediul de afaceri, care acum sunt amenințați de către consiliul de administrație cu scăderea veniturilor prin impozitare suplimentară, care să acopere nevoia consiliului de a-și crește beneficiile. Și ar mai avea întreprinderea România 19 milioane de acționari, populația sa, care riscă să piardă 23 de miliarde de euro, banii rămași din PNRR: autostrăzi, spitale, digitalizare, modernizare”, se arată în informare.

Comisia Europeană a afirmat la începutul acestei săptămâni că reforma pensiilor din România vizează toate pensiile speciale, inclusiv pensiile militare, “cu scopul de a le alinia cu principiul contributivității”.

“Pensiile speciale nu țin de competențele Uniunii Europene (UE). Cu toate acestea, pentru ca România să primească fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care țara s-a angajat prin acest plan. Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivității și face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Național de Redresare și Reziliență al României”, arată mesajul transmis de reprezentanța Comisiei Europene la București.

Reforma pensiilor speciale din România este jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Banca Mondială este consultantul însărcinat să propună reforme.

Potrivit sursei citate reforma privind pensiile speciale este cuprinsă în a treia cerere de plată. Aceasta ar trebui să fie înaintată de România în următoarele luni.

Până acum, Bucureștiul a depus două cereri de plată pentru PNRR. Ultima a fost transmisă în decembrie, iar până acum nu s-a primit un răspuns.

“​Nu s-a amânat încasarea celei de-a doua tranșe PNRR – cererea de plată numărul doi este încă în stadiul de evaluare la nivelul Comisiei Europene”, precizează Comisia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *