Prețul petrolului a ajuns la sub 100 de dolari pe baril: motivele din spatele scăderii bruște

Preţurile petrolului aproape au stagnat miercuri şi au rămas sub 100 de dolari pe baril, după date privind creşterea stocurilor americane de ţiţei, în timp ce cifrele inflaţiei din SUA au susţinut argumentele pentru o nouă majorare mare a ratei dobânzii de către Rezerva Federală (Fed), transmite Reuters.

Preţul ţiţeiului Brent a scăzut cu 39 de cenţi, la 99,10 dolari pe baril, până la ora 17:18 GMT (20:18 ora României), în timp ce cotaţia ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate a scăzut cu 10 cenţi, până la 96,74 dolari pe baril, informează News.ro.

Investitorii au vândut petrol în ultimul timp, din cauza îngrijorării că creşterile agresive ale ratelor dobânzilor pentru a stopa inflaţia vor încetini creşterea economică şi vor afecta cererea de petrol.

Preţurile au scăzut cu mai mult de 7% marţi, în tranzacţii volatile, şi s-au stabilit la sub 100 dolari pe baril pentru prima dată din aprilie.

“Problemele legate de cerere afectează preţurile ridicate. Dolarul american exercită presiuni în scădere asupra tuturor mărfurilor. A existat o schimbare de mentalitate în ultimele două săptămâni”, a declarat Tony Headrick, analist al pieţelor energetice la CHS Hedging.

Cu toate acestea, piaţa fizică rămâne strânsă. Valorile de referinţă cheie, cum ar fi ţiţeiul Forties şi ţiţeiul U.S. Midland, se tranzacţionează la preţuri mai mari pe piaţa futures, dând o imagine diferită de ceea ce se întâmplă în futures.

Săptămâna aceasta, atât Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cât şi Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) au avertizat în rapoarte lunare că cererea slăbeşte, în special în cele mai mari economii mondiale.

Stocurile de petrol din SUA au crescut peste aşteptări, cu 3,3 milioane de barili, arată datele guvernamentale, faţă de aşteptările pentru o retragere modestă a stocurilor.

Investitorii rămân îngrijoraţi de slăbiciunea recentă a cererii de combustibil la nivel mondial, care apare şi în Statele Unite.

Preţurile de consum din S.U.A. au accelerat la 9,1% în iunie, deoarece costurile benzinei şi alimentelor au rămas ridicate, întărind argumentele pentru ca Rezerva Federală să majoreze ratele dobânzilor cu 0,75 de puncte procentuale, în această lună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *