Prima casă din beton, cu etaj, construită integral la o imprimantă 3D

Construirea de case cu ajutorul imprimantelor 3D ia amploare în SUA și a adus piața construcțiilor la un nou nivel, la propriu: în Houston, Texas se construiește în prezent prima casă din beton, cu etaj, “printată” cu ajutorul unei imprimante 3D de peste 12 tone special adaptate pentru industria construcțiilor, informează Reuters.

Casa, cu o suprafață totală de peste 370 de metri pătrați, va necesita 330 de ore de “printare” până când va fi finalizată. Conform experților din construcții, aceasta va fi prima casă cu etaj din SUA printată 3D. Casa, cu trei dormitoare și ornată cu panouri decorative de lemn, este pe jumătate terminată și a fost deja vândută unei familii care a dorit să rămână anonimă.

Tehnologia de imprimare 3D a clădirilor a apărut de câțiva ani și este deja folosită în mai multe țări, în afară de SUA.

“Poți găsi multe clădiri printate 3D în mai multe state (americane)”, a declarat, pentru Reuters, arhitectul Leslie Lok, designerul casei din Houston. “Un lucru de care ai nevoie când printezi și al doilea etaj este mașina (imprimanta). Apoi mai sunt provocările legate de structura clădirii și logistică, atunci când vine vorba de printarea unei case cu etaj”.

Specialiștii în construcții speră să poată ridica în viitor și școli sau clădiri administrative cu ajutorul acestei tehnologii revoluționare de imprimare 3D.

În prezent, casele “trase la imprimantă” cu destinație de locuință sunt estimate între 400.000 – 600.000 de dolari, pe piața imobiliară americană.

Inginerul structuralist Hikmat Zerbe speră că tehnica inovatoare poate ajuta într-o zi la construirea mai rapidă și mult mai ieftină de case multifamiliale.

“La construcții tradiționale, cunoașteți regulile, cunoașteți jocul, cunoașteți proprietățile materialului, comportamentul materialului. Aici, totul este nou”, a spus Zerbe. “Materialul este nou, deși betonul este un material vechi în general, dar betonul imprimat 3D este ceva nou.”

Business Insider estimează că anul 2023 va fi unul în care tehnologia de ridicare a clădirilor prin imprimare 3D se va extinde și va fi implementată pe scară largă atât în SUA cât și în alte regiuni ale lumii. Noile proiecte vor duce astfel la apariția de cartiere întregi de locuințe ridicate cu ajutorul imprimante 3D.

Dimensiunea casei din Houston, Texas, clădită de o uriașă imprimantă 3D, este cu mult mai mare decât cea a majorității caselor existente deja pe piață, datorită acestei metode de ultimă generație, folosită în diferite industrii. Tehnică de realizare este mai rapidă, mai ieftină și mai sustenabilă decât mijloacele tradiționale utilizate în domeniul construcțiilor.

Spre deosebire de casele ridicate în mod tradițional, pe șantierul casei imprimate 3D din Houston lucrează doar cinci muncitori în prezent, cu mult mai puțini decât numărul mediu necesar al lucrătorilor repartizați pe alte proiecte.

Asta se explică prin faptul că tehnologia face ca imprimanta-gigant să se ocupe de ridicarea obiectelor grele și de îndeplinirea sarcinilor solicitante fizic, ceea ce scutește mult din munca și efortul muncitorilor din proiect și reduce mărimea echipelor, eliminând astfel și o parte din costuri.

Mai mult, echipa care se ocupă de ridicarea pereților casei supra-etajate din Houston folosind această imprimantă enormă introduce pentru prima oară în utilizarea tehnologiei de imprimare 3D a locuințelor, alături de beton, încă un material clasic în construcțiile obișnuite – lemnul.

Ce face ușor de recunoscut o casă turnată de o astfel de mașinărie sunt pereții formați din straturi de beton cu margini curbate, ușor ondulate.

Betonul poate rezista la uragane, furtunile puternice și alte condiții meteorologice severe din Texas, care devin din ce în ce mai frecvente și mai severe din cauza schimbărilor climatice.

Una dintre primele case printate 3D a fost construită în China, în 2016. Avea 400 metri pătrați și doua etaje și a durat 45 de zile ca să fie ridicată. La acea vreme, a părut extrem de rapid.

De atunci, case similare au fost construite în Rusia, SUA, Mexic și Europa.

În 2021, doi soți din Olanda au devenit primii europeni care locuiesc într-o casă construită complet cu o imprimantă 3D. Aceștia vor plăti o chirie de 800 de euro pe lună pentru a locui în noua locuință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *