Sute de firme austriece din România nu-și plătesc datoriile către statul român

Sute de firme austriece înregistrate în România nu și-au plătit datoriile către statul român, pentru cele 21,5 milioane de lei fiind demarate procedurile de executare silită.

“La data de 30 noiembrie a anului 2022, un număr de 2.915 contribuabili cu capital majoritar austriac figurează în baza de date a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), din care un număr de 2.021 de contribuabili nu înregistrau obligații fiscale restante.

Un număr de 894 înregistrau obligații fiscale neachitate la bugetul general consolidat, în sumă de 391,8 milioane lei, din care: 450 de contribuabili au accesat facilități fiscale conform prevederilor legale in sumă de 45,6 milioane lei; 502 contribuabili înregistrau arierate în sumă de 21,5 milioane lei pentru care s-a demarat procedura de executare silită; 100 contribuabili înregistrau arierate nerecuperabile cu sume de 192,6 milioane lei”, potrivit datelor furnizate de către Ministerul Finanțelor.

Loviți puternic de sistarea livrărilor de gaz rusesc, de care erau dependenți în proporție de 80% la începutul războiului din Ucraina, austriecii au profitat de deschiderea României către Occident.

Specialiștii consultați spun că austriecii au profitat de deschiderea României către Occident și de aderarea la UE și au dezvoltat afaceri importante în țara noastră, în mai toate domeniile-cheie de activitate.

“Austriecii sunt printre cei mai feroce investitori din economia românească. Au intuit la timp, încă de acum 10-15 ani, potenţialul de dezvoltare al ţării noastre şi au dezvoltat afaceri într-o gamă largă de domenii, de la petrol şi gaze la comerţ, construcţii şi IT. Au cumpărat ieftin afaceri românești și le-au dus pe profit, reușind să controleze businessuri și lanțuri de producție vitale pentru economie”, a declarat consultantul economic Adrian Negrescu.

În topul celor mai cunoscute companii cu capital austriac care activează în România se află, pe lângă bine cunoscuta OMV Petrom (care se pare că ar face lobby pe lângă autorități pentru modificarea Legii offshore), și companii specializate în construcția de drumuri și autostrăzi (Porr și Strabag), din industria bancară și de asigurări (subsidiara Raiffeisen și Uniqa Asigurări), industria auto (Automobile Bavaria, două companii Porsche și subsidiara BMW), dar și industria farma (Farmexim și Help Net).

De departe, cele mai importante sunt însă companiile din energie: OMV Petrom cu un profit net de 2,7 miliarde de lei în 2021 (la o cifră de afaceri de 23,6 miliarde de lei), MET România Energy cu un profit net de aproape 97 de milioane de lei și Linde Gaz România, din Timiș, cu un profit net de 236,6 milioane de lei la o cifră de afaceri de doar trei ori mai mare: 767,4 milioane de lei.

Și controversata companie Holzindustrie Schweighofer SRL, care se numește acum HS Timber Productions SRL, se află pe locul trei în topul afacerilor austriece din România, cu un profit net de 624,6 milioane de lei în 2021, la o cifră de afaceri de puțin peste 3,1 miliarde de lei.

HS Timber Group este o companie din Austria ce are ca obiect principal de activitate prelucrarea materialelor lemnoase, fiind de asemenea prezentă în bioenergie și afaceri imobiliare.

Compania este activă în România din anul 2002 cu o primă fabrică deschisă în anul 2003. În prezent, compania este lider în afacerile europene de prelucrare a lemnului, având peste 3.100 de angajați în cele două unități de producție din România și este, de asemenea, activă în Austria, Germania, Finlanda. Deține patru fabrici de cherestea în România, la Reci, Sebeș, o unitate de producție a grinzilor lamelare la Rădăuți, o fabrică de panel la Comănești și o fabrică de panouri din lemn masiv la Siret.

În anul 2015, în contextul modificării Codului Silvic, compania a amenințat că ar putea închide fabricile din țară și concedia personalul aferent. Concomitent s-a iscat un scandal public, când un angajat cu poziție înaltă în companie s-a arătat dispus în fața unui activist sub acoperire să accepte lemn tăiat în mod ilegal, dezvăluindu-se practica companiei de a acorda bonificații pentru lemnul tăiat ilegal din pădurile României. Ulterior, firma a anunțat implementarea unui plan de măsuri pentru o industrie sustenabilă a lemnului. În 2018, procurorii DIICOT au făcut percheziții la sediul societății, într-un dosar privind defrișări ilegale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *