Prosumatorii care își pun foltovoltaice pe case vor avea putere cât trei reactoare și jumătate de la Cernavodă

Creșterea autoproducției de energie electrică este unul dintre obiectivele energetice ale României, arată datele din ultimul draft al strategiei energetice. Potrivit acestuia, România își va stabili o țintă de 2.500 MW capacitate totală instalată a prosumatorilor în 2030.

Pentru comparație, această capacitate este este cât cea a trei reactoaree și jumătate de la Cernavodă. Producția, în schimb, diferă, deoarece reactoarele nucleare produc energie în bandă, constant, pe când fotovoltaice depind de soare, vreme, anotimp etc.

Un punct din strategie este “Dezvoltarea producției descentralizate de energie și a autoproducției”, cu obiectivul de a încuraja “adoptarea tehnologiilor de prosumator și creșterea capacității instalate de producție descentralizată de energie”.

Anul 2023 a ieșit în evidență printr-o creștere bruscă a capacității instalate a prosumatorilor, de la 478 MW la începutul lui 2023, la 1.443 MW la sfârșitul anului.

În martie 2024, capacitataea instalată a fotovoltaicelor de pe case ajunsese la 1.618 MW, potrivit ultimelor date ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

În ianuarie 2023, capacitatea instalată era doar de 478 MW, această creștere bruscă din ultimii doi ani arătând că a fost creat un adevărat fenomen al fotovoltaicelor de pe case.

Numărul prosumatorilor a crescut de la 44,4 mii în ianuarie 2023 la 121,3 mii în martie 2024.

Acest fenomen a condus la o scădere a consumului dispecerizabil, tendință care va continua. Adică, omul își produce singur energia, iar cantitățile nu apar în sistem. În statistici, apare o reducere de consum a energiei, însă acele scăderi se regăsesc, în mare parte, pe acoperișurile caselor. Anul trecut, consumul final de energie electrică s-a redus cu 5,2% la nivel national.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *