“Una dintre marile minuni ale naturii”. A fost descoperită o autostradă a insectelor în Pirinei

Cercetătorii au descoperit o autostradă a insectelor în Pirinei, la graniţa dintre Franţa şi Spania. În fiecare toamnă, milioane de insecte utilizează culoarul de 30 de metri lăţime. Calea de migraţie este considerată “una dintre marile minuni ale naturii”.

Oamenii de ştiinţă au numărat aproximativ 17 milioane de muşte, viespi, fluturi şi libelule care trec în fiecare toamnă printr-un singur culoar de 30 de metri lăţime, la graniţa dintre Franţa şi Spania. Cercetătorii au numărat insectele cu ajutorul unur camere video performante. Aproape 90% dintre insectele înregistrate de cercetători au polen şi contribuie, astfel, la extinderea fondului genetic al plantelor.

Insectele se îndreaptă spre sud. Ele vin din zonele lor nordice de vară, inclusiv din Marea Britanie, şi se îndreaptă către sudul Europei şi nordul Africii, unde iernile sunt mai blânde.

“A vedea atât de multe insecte mişcându-se în mod intenţionat în aceeaşi direcţie în acelaşi timp este cu adevărat una dintre marile minuni ale naturii”, a spus Dr. Karl Wooton, de la Centrul pentru Ecologie şi Conservare din Exeter, care a condus cercetarea, potrivit Sky News.

Studiul a descoperit că, probabil, miliarde de insecte trec prin tronsonul din Pirinei în fiecare an. De altfel, cercetătorii aveau indicii că prin zonă trece un culoar important pentru insecte. În urmă cu mai bine de 70 de ani, o pereche de cercetători britanici a înregistrat pentru prima dată roiuri de muscă şi a dovedit că acestea pot migra toamna până la 3.000 de kilometri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *