Rebeliunea armată a grupului Wagner. Reacția Kremlinului

Liderul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat vineri armata rusă că a efectuat lovituri asupra taberele luptătorilor săi din spatele frontului ucrainean provocând “un număr foarte mare de victime”.

Într-o declarație pe canalul său de Telegram, Prigojin a amenințat că va distruge tot ce îi stă în cale în cazul în care va întâmpina opoziție din partea Ministerului rus al Apărării. Prigojin a spus că el şi cei 25.000 de oameni ai săi sunt gata să moară pentru “patrie” şi “să elibereze poporul rus” de ierarhia militară împotriva căreia a intrat în rebeliune, a transmis AFP.

Forțele Wagner au preluat controlul asupra tuturor locațiilor militare din Rostov pe Don. Şeful grupului a cerut într-un videoclip postat sâmbătă ca ministrul apărării, Serghei Şoigu, şi generalul Valeri Gerasimov să vină să-l întâlnească în oraşul Rostov-pe-Don.

„Am ajuns aici, vrem să-i primim pe șeful Statului Major și pe Şoigu”, a spus Prigojin într-un videoclip. „Dacă nu vin, vom fi aici, vom bloca orașul Rostov și ne vom îndrepta spre Moscova”.

În cadrul unui discurs televizat, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, sâmbătă, că ţara se confruntă cu o trădare şi a spus că “suntem înjunghiaţi în spate”. Şeful statului rus a spus că oricine ridică arma împotriva armatei ţării este un trădător.

El a făcut apel la combatanţii Wagner să înceteze participarea la acţiunile criminale ale liderului lor Evgheni Prigojin şi a spus că toţi cei care participă la revoltă vor fi pedepsiţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *