România și alte state vor prelungirea acordului privind cerealele ucrainene: piaţa cerealelor din UE ar putea fi paralizată

Cinci țări din Europa Centrală, afectate de afluxul de cereale ieftine din Ucraina, se pronunţă în favoarea prelungirii acordului de cereale care expiră la 18 iulie, a declarat, marți, ministrul ungar al agriculturii, István Nagy, în urma unei întâlniri la Ankara cu omologul său turc İbrahim Yumaklı, scrie TASS.

Nagy a avertizat că, în caz contrar, piaţa cerealelor din UE ar putea fi paralizată.

“Acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră, care expiră pe 18 iulie, ar trebui continuat și extins pentru a permite produselor agricole ucrainene să revină pe rutele tradiționale de livrare către țările din Europa de Sud, Africa și Orientul Mijlociu” – a declarat șeful Ministerului Agriculturii din Ungaria, care a negociat nu numai în numele țării sale, ci și în numele Bulgariei, Poloniei, României și Slovaciei.

Declarația corespunzătoare a fost publicată pe site-ul ministerului maghiar. Acesta a amintit că exportul de cereale ucrainene la prețuri de dumping către Europa Centrală și de Sud-Est “provoacă serioase dificultăți pe piață și creează mari probleme fermierilor” din aceste țări. “Ungaria va continua să sprijine coridorul de solidaritate al UE, care este conceput pentru a facilita transportul intern al cerealelor ucrainene (pe uscat). Cu toate acestea, acest coridor nu a fost la înălțimea așteptărilor noastre și nu a putut înlocui ruta Mării Negre. Dificultățile pot fi depășite dacă cerealele ucrainene vor fi din nou livrate la destinație în țările sudice ale Europei, Africa și Orientul Mijlociu pe rute tradiționale” – se afirmă în declaraţia ministrului.

Potrivit informaţiilor Ministerului Agriculturii din Ungaria, “de la semnarea acordului de cereale în iulie 2022, aproximativ 1.080 de nave cu cereale și alte produse alimentare au plecat din trei porturi ucrainene, transportând peste 30 de milioane de tone de mărfuri”.

Jumătate dintre acestea erau porumb. Nagy consideră că “dacă se va reuşi extinderea acordului și ridicarea blocadei la mai mult de trei porturi, acest lucru va servi atât la apărarea intereselor țărilor europene, cât și la satisfacerea nevoilor statelor în curs de dezvoltare nevoiașe”. “În caz contrar, piața cerealelor din UE ar putea fi complet paralizată, iar insecuritatea alimentară va forța un număr tot mai mare de oameni să emigreze, ceea ce va duce la creșterea presiunii și tensiunii legate de migraţie” – a spus ministrul ungar. În numele celor cinci țări din Europa Centrală și de Sud-Est, el i-a cerut omologului său turc “să ajute la extinderea acordului și eliberarea mai multor porturi pe lângă cele trei existente” – a anunţat Ministerul ungar al Agriculturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *