Rusia a dat un nou ultimatum pentru luptătorii din Mariupol. Occidentul promite Ucrainei mai multe arme.
Rusia a dat miercuri un nou ultimatum luptătorilor ucraineni care încă rezistă în Mariupol pentru a se preda, după ce a declanşat noua sa ofensivă din est, în timp ce guvernele occidentale au promis mai mult ajutor militar Kievului, scrie Reuters.
Mii de soldaţi ruşi susţinuţi de artilerie şi baraje de rachete avansau în ceea ce oficialii ucraineni au numit Bătălia din Donbas.
Invazia, care durează de aproape opt săptămâni, nu a reuşit să ducă la capturarea a niciunuia dintre cele mai mari oraşe din Ucraina, forţând Moscova să se reorienteze spre regiunile separatiste.
Cel mai mare atac asupra unui stat european din 1945 încoace a dus la fuga a aproape 5 milioane de oameni în străinătate şi a redus oraşele la ruine.
Rusia lovea uzina siderurgică Azovstal, principala fortăreaţă rămasă în Mariupol, cu bombe de tip “bunker-buster”, a declarat marţi seara târziu un consilier prezidenţial ucrainean. Reuters nu a putut verifica detaliile.
“Lumea priveşte uciderea copiilor online şi rămâne tăcută”, a scris consilierul Mykhailo Podolyak pe Twitter.
După ce un ultimatum anterior de predare a expirat, Ministerul rus al Apărării a declarat că niciun soldat ucrainean nu a depus armele şi a reînnoit propunerea. Comandanţii ucraineni au promis că nu se vor preda.
“Forţele armate ale Rusiei, bazându-se pur şi simplu pe principii umanitare, propun din nou ca luptătorii batalioanelor naţionaliste şi mercenarii străini să înceteze operaţiunile militare începând cu ora 14:00, ora Moscovei, la 20 aprilie şi să depună armele”, a declarat Ministerul rus al Apărării.
Statele Unite, Canada şi Marea Britanie au declarat că vor trimite mai mult armament, iar Casa Albă a declarat că se pregătesc noi sancţiuni.
Preşedintele american Joe Biden este aşteptat să anunţe în zilele următoare un nou pachet de ajutor militar de aproximativ aceeaşi mărime cu cel de 800 de milioane de dolari de săptămâna trecută, au declarat surse pentru Reuters.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut o pauză umanitară de patru zile în lupte în weekendul care urmează, când creştinii ortodocşi sărbătoresc Paştele, pentru a permite civililor să scape şi pentru a permite livrarea de ajutoare umanitare.
Războiul Rusiei din Ucraina este de vină pentru exacerbarea insecurităţii alimentare “deja cumplite” la nivel mondial, şocurile de preţ şi de aprovizionare adăugându-se la presiunile inflaţioniste globale, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.
Rusia afirmă că a lansat ceea ce numeşte o “operaţiune militară specială” pe 24 februarie pentru a demilitariza şi “denazifica” Ucraina. Kievul şi aliaţii săi occidentali resping acest lucru ca fiind un pretext fals.
Ucraina a declarat că noul asalt a dus la capturarea oraşului Kreminna, un centru administrativ de 18.000 de persoane din Luhansk, una dintre cele două provincii din Donbas.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a confirmat că “începe o altă etapă a acestei operaţiuni”.
Forţată de forţele ucrainene în martie să renunţe la asaltul asupra Kievului în nord, Rusia a trimis trupe în est pentru ofensiva din Donbas.
De asemenea, a efectuat lovituri de la distanţă asupra altor ţinte, inclusiv asupra capitalei şi a oraşului Harkov din nord-estul ţării, unde cel puţin patru persoane au fost ucise de rachete, au declarat marţi autorităţile.
În Mariupol, scena celor mai grele lupte şi a celei mai grave catastrofe umanitare din timpul războiului, aproximativ 120 de civili care locuiau lângă uzina siderurgică Azovstal au plecat prin coridoarele umanitare, a anunţat marţi agenţia de ştiri Interfax, citând televiziunea de stat rusă.
Mariupol a fost asediat încă din primele zile ale războiului. Zeci de mii de locuitori au fost prinşi în capcană, iar Ucraina crede că peste 20.000 de civili au murit acolo.
“Armata rusă se va înscrie pentru totdeauna în istoria lumii ca fiind poate cea mai barbară şi inumană armată din lume”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
“Uciderea deliberată a civililor, distrugerea cartierelor rezidenţiale şi a infrastructurii civile şi utilizarea tuturor tipurilor de arme, inclusiv a celor interzise de convenţiile internaţionale, este deja semnătura armatei ruse”, a adăugat el într-un mesaj video.