Rusia se descurcă mai bine decât se aştepta, în ciuda sancţiunilor

În ciuda sancţiunilor occidentale dăunătoare impuse Moscovei ca răspuns la invazia sa în Ucraina, economia rusă pare să treacă peste furtună mai bine decât se aştepta, deoarece beneficiază de preţurile ridicate la energie, a declarat marţi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Sancţiunile au fost menite să rupă Rusia de sistemul financiar global şi să blocheze fondurile de care dispune Moscova pentru a finanţa războiul, relatează France 24.

Cu toate acestea, în ultima ediţie a raportului World Economic Outlook, FMI a îmbunătăţit estimarea PIB-ului Rusiei pentru acest an cu 2,5 puncte procentuale, dar se aşteaptă ca economia ei să se contracte în continuare cu şase procente.

“Asta înseamnă în continuare o recesiune destul de considerabilă în Rusia în 2022”, a declarat economistul-şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, într-un interviu pentru AFP.

Un motiv cheie pentru care recesiunea nu a fost atât de gravă pe cât au fost aşteptările a fost faptul că “Banca Centrală rusă şi factorii de decizie politică din Rusia au reuşit să evite o panică bancară sau o prăbuşire financiară atunci când au fost impuse sancţiunile”, a afirmat Gourinchas.

Între timp, creşterea preţurilor la energie “asigură o cantitate enormă de venituri pentru economia rusă”.

După ce a început anul la sub 80 de dolari pe baril, preţul petrolului a ajuns la aproape 129 de dolari în martie, înainte de a reveni marţi la sub 105 dolari pentru Brent, principala referinţă europeană, în timp ce preţul gazelor naturale este din nou în creştere şi se apropie de vârful recent atins.

În timp ce economiile majore, printre care Statele Unite şi China, încetinesc, raportul arată că “se estimează că economia Rusiei s-a contractat în al doilea trimestru cu mai puţin decât se preconiza anterior, în condiţiile în care exporturile de ţiţei şi cele non-energetice au rezistat mai bine decât se aştepta”.

Între timp, în ciuda sancţiunilor, “cererea internă a Rusiei dă dovadă de o anumită rezistenţă” datorită sprijinului guvernamental.

Dar Gourinchas a spus că “nu există nicio revenire” pentru Rusia.

“De fapt”, FMI “revizuieşte în scădere creşterea Rusiei în 2023”, cu 1,2 puncte mai puţin decât prognoza din aprilie, care prevedea o contracţie de 3,5%, a continuat el.

Sancţiunile deja în vigoare, precum şi cele noi anunţate de Europa, înseamnă că “efectul cumulativ al sancţiunilor creşte, de asemenea în timp”, a adăugat economistul-şef al FMI.

Totodată, raportul FMI indică faptul că Europa se confruntă cu cele mai mari consecinţe ale sancţiunilor, având în vedere dependenţa sa de Rusia pentru energie.

Situaţia s-ar putea înrăutăţi dramatic dacă Moscova va întrerupe exporturile de gaze şi dacă Uniunea Europeană va impune o interdicţie asupra petrolului rusesc livrat pe mare începând cu anul viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *