Sezonul protestelor: miercuri sindicaliștii din sănătate, joi și vineri angajații ANAF

Federaţia “Solidaritatea Sanitară” anunţă desfăşurarea unui nou miting naţional al lucrătorilor din Sănătate, miercuri, începând cu ora 11:00, în Piaţa Victoriei din Bucureşti. La protest sunt aşteptaţi să participe peste 5.000 de angajaţi din Sănătate, care se vor lupta cu căldură toridă şi, mai ales, cu indiferenţa Guvernului faţa de situaţia celor care au grijă de sănătatea cetăţenilor.

Revendicările susţinute de protestatari au ca scop obţinerea unor drepturi de natură salarială şi introducerea unor măsuri de reformă în desfăşurarea activităţii angajaţilor din Sănătate. Solicitările de natură salarială sunt ivite pe fondul unei reduceri dramatice a salariilor reale (a puterii de cumpărare a salariului) din cauza inflaţiei, amplificată de un val de scădere a veniturilor salariale ivit în tot mai multe unităţi. Ele vizează în special drepturi fundamentale, prevăzute în actuala lege a salarizării, de care angajaţii sunt lipsiţi în mod abuziv, precizează Federaţia.

Potrivit sindicatului, “protestul este desfăşurat în contextul unei scăderi fără precedent a încrederii angajaţilor din Sănătate în Guvern, accentuată de “Ordonanţa amăgirilor” (OUG nr. 63/2023)”.

“Această “Ordonanţă fantomă” (care “există” dar căreia nu-i vede nimeni efectele anunţate; nu doar că nu rezolvă probleme salariale ale angajaţilor, ci le accentuează pe cele anterioare. Ea este, în egală măsură, o mostră de indiferenţă şi incompetenţă, constituind un adevărat afront la adresa profesioniştilor din Sănătate. Acest act normativ furnizează o dovadă în plus că Guvernul nu a luat cu adevărat în considerare aşteptările legitime ale angajaţilor din Sănătate, refuzând să le rezolve problemele prin negociere cu organizaţia care-i reprezintă în cadrul protestelor. Atenţionăm Guvernul că protestul organizat mâine, miercuri, 12 iulie, în Piaţa Victoriei, face parte din seria protestelor ce preced termenul stabilit pentru decizia privind declanşarea grevei generale în sectorul public de sănătate. De asemenea, este relevant faptul că, în paralel cu acţiunile tradiţionale, în perioada următoare urmează să ajungă la scadenţă formele alternative de protest, sprijinite de tot mai mulţi angajaţi, respectiv demisia medicilor din gărzile suplimentare şi refuzul angajaţilor care participă la asigurarea continuităţii serviciilor medicale/funcţionării unităţii de a mai efectua ture. Acestor forme de exprimare a nemulţumirii le vom adăuga alte forme de protest”, spune Federaţia.

Federaţia “Solidaritatea Sanitară” precizează că “toate aceste acţiuni conturează o cale complementară sau alternativă la greva generală”.

“Chiar şi în situaţia în care Guvernul României (cu sprijinul complicilor săi) îşi va menţine decizia abuzivă de-a interzice o grevă legală a angajaţilor din Sănătate, acesta va fi nevoit să suporte seria acţiunilor alternative, cel puţin la fel de severe din perspectiva efectelor. Mulţimea protestelor exprimă nemulţumirea în continuă creştere faţă de atitudinea Guvernului, acesta asumând drept consecinţă a atitudinii sale riscul blocării funcţionării normale a sistemului public de sănătate”, spun sindicatele în comunicat.

Joi și vineri este rândul Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Fiscală Solidaritatea a transmis marţi, printr-un comunicat de presă, că acest protest va fi ultimul înainte de declanşarea grevei de avertisment şi a grevei generale.

“Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală Solidaritatea, reprezentativă la nivelul ANAF şi a unităţilor subordonate acesteia, afiliată la Blocul Naţional Sindical, având în vedere faptul că solicitarile anterioare ale acesteia au rămas fără niciun raspuns, va organiza în data de 13.07.2023, între orele 13 şi 14, în faţa Ministerului Finanţelor, un protest pentru a atrage atenţia guvernanţilor, pentru ultima dată înaintea grevei de avertisment şi a grevei generale, asupra solicitărilor membrilor noştri”, se arată în comunicat.

Astfel, prima solicitare a angajaţilor din ANAF este ca în noua lege a salarizării unitare să se prevadă indexarea anuală a salariilor din ANAF şi MF cu rata inflaţiei.
“Solicităm acest fapt în primul rând pentru a se corecta o eroare gravă a guvernărilor anterioare, care au permis indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, dar nu au considerat necesară şi indexarea salariilor cu această rată, permiţând astfel apariţia unor dezechilibre grave între componentele bugetului de stat, precum şi mărirea gradului de nesustenabilitate a sistemului public de pensii”, a transmis Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală Solidaritatea.

Sindicaliştii mai cer consultări reale şi nu formale, legate de forma şi fondul noii legi de salarizare unitară.

“Dorim ca în noua lege a salarizării unitare, activitatea desfăşurată de catre colegii noştri din MF şi ANAF să fie recompensata în mod corespunzător, în conformitate cu importanţa socială şi complexitatea muncii lor. Arătam faptul că o salarizare necorespunzătoare a angajaţilor MF şi ANAF va avea un efect negativ asupra realizării încasărilor bugetare propuse, va duce la scăderea gradului de conformare voluntara la plată a agenţilor economici, va stimula creşterea evaziunii fiscale şi la scăderea gradului de încasare a impozitelor şi taxelor. Considerăm că degradarea acestor indicatori în ultimii ani a corespuns exact cu perioada de scădere efectivă a puterii de cumpărare a angajaţilor MF şi ANAF, exact aşa cum gradul de colectare a taxelor şi impozitelor şi toţi ceilalţi indicatori s-au îmbunătăţit în perioada în care veniturile reale ale angajaţilor au crescut”, a mai anunţat Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală Solidaritatea.

Acestea mai solicită elaborarea unui statut al personalului din ANAF şi introducerea actualelor sporuri în salariul de bază.
“Cerem ANAF să folosească toate prerogativele pe care le are, în vederea elaborării şi adoptării unui statut al personalului din ANAF şi MF. Arătam faptul că această solicitare este menită să reglementeze mai exact drepturile şi obligaţiile acestor angajaţi şi, mai ales, să ofere un cadru clar în care aceştia urmează să îşi desfăşoare activitatea specifică, feriţi de orice ingerinţe sau ameninţări din exterior.
Solicităm introducerea actualelor sporuri de care beneficiază angajaţii MF şi ANAF în salariul de bază. Facem prezenta solicitare în vederea asigurării unei stabilităţi şi predictibilităţi în zona politicii salariale şi economice a membrilor pe care îi reprezentăm.

Până în ultima clipă ne păstrăm speranţa într-o rezolvare cât mai grabnică a solicitărilor membrilor noştri, precum şi evitarea declanşării unui conflict de muncă”, a mai transmis Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală Solidaritatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *