Statele occidentale ar fi bucuroase să vadă o Turcie post-Erdogan, potrivit analiştilor

Turcia se află la mai puţin de patru luni de alegerile prezidenţiale care ar putea prelungi guvernarea de 20 de ani a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

“Sultanul” ar putea conduce Turcia pentru al treilea deceniu. Analiştii spun că rezultatul ar putea fi unul strâns pentru Erdogan.

Scrutinul, care este aşteptat să fie pe 14 mai, are loc pe fondul celei mai grave coliziuni între Rusia şi Occident de la sfârşitul Războiului Rece. Iar războiul Rusiei împotriva Ucrainei a făcut ca influenţa externă a Turciei să crească până la un nivel care a devenit deranjant pentru unii şi util pentru alţii.

Preşedintele în vârstă de 68 de ani nu a fost poate niciodată atât de polarizant pe scena internaţională cum a devenit în ultima vreme.

“Din punctul de vedere al puterilor globale, Turcia se încadrează la intersecţia dintre Occident şi restul”, a declarat Sinan Ulgen, fost diplomat turc şi preşedinte al think-tank-ului EDAM cu sediul la Istanbul.

În privinţa statelor din Golf, nu pare să fie o situaţie confortabilă. Unele state au lăsat deoparte diferenţele şi au decis să lucreze cu Erdogan. 

O vizită istorică a lui Erdogan în Arabia Saudită anul trecut a marcat sfârşitul unei dispute acerbe între Ankara şi Riad după răcirea relaţiilor în urma uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi de la Washington Post în 2018 la consulatul saudit din Istanbul.

Atât Arabia Saudită, cât şi Emiratele Arabe Unite s-au opus, de asemenea, sprijinului acordat de Erdogan partidelor islamiste din regiune.

De asemenea, liderul turc a efectuat anul trecut prima sa vizită de stat în Emiratele Arabe Unite în ultimii 10 ani, unde s-a întâlnit cu prinţul coroanei de atunci, şeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan.

“Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite îl văd pe Erdogan ca pe un coleg şi nu cred cu adevărat că regii părăsesc puterea odată cu alegerile”, a spus el, adăugând că legăturile recent refăcute sunt “un mariaj de convenienţă” care echilibrează preocupările Golfului, a declarat pentru CNN Omer Taspinar, profesor la Universitatea Naţională de Apărare din Washington, DC.

Statele Unite şi Uniunea Europeană ar fi fericite să vadă o Turcia post-Erdogan în condiţiile în care acesta continuă să stea în calea aderării Finlandei şi Suediei la NATO şi continuă să coopereze cu Rusia.

Turcia acuză cele două state nordice că nu au întreprins acţiuni concrete împotriva grupurilor “teroriste”, în principal împotriva militanţilor separatişti ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan.

Surse din Congres au declarat pentru CNN că administraţia Biden, care analizează de mai bine de un an solicitarea Turciei pentru aeronavele F-16, se pregăteşte să ceară Congresului să aprobe vânzarea avioanelor. Erdogan nu este foarte popular nici în Congres, iar politicienii americani au fost critici cu privire la situaţia drepturilor omului din Turcia, mai ales după ce Erdogan a declanşat o nouă operaţiune ofensivă împotriva kurzilor din Siria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *