Statul român, la judecată cu el însuși: Hidroelectrica merge în instanță împotriva ANAF pentru a contesta suprataxarea
Începând cu anul trecut, Hidroelectrica, compania de stat care produce cea mai mare cantitate de energie electrică din România, a fost supusă de trei ori controalelor efectuate de inspectorii Direcției Generale Antifraudă din cadrul ANAF. Aceste controale au avut ca scop verificarea respectării legislației privind supraimpozitarea în sectorul respectiv. Ca urmare a acestor controale, Hidroelectrica a fost obligată să achite o sumă suplimentară de peste 62 milioane lei, însă compania intenționează să conteste această decizie în instanță. Conform informațiilor, Hidroelectrica consideră că Fiscul a aplicat legea retroactiv.
Potrivit legislației privind supraimpozitarea, cota de impunere a fost de 80% din diferența dintre prețul mediu net lunar de vânzare și pragul de 450 lei/MWh în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 august 2022, respectiv de 100% începând cu 1 septembrie anul trecut.
Hidroelectrica a calculat pentru 2022 o suprataxă totală de 671,7 milioane lei, din care peste 557 milioane lei pentru producția din hidrocentrale și 114,6 milioane lei pentru cea a parcului eolian Crucea.
“Textul legii menționează că prevederile legii sunt aplicabile începând cu 1 septembrie 2022, însă societatea a aplicat legea începând cu data publicării, 16 decembrie 2022. Conform procesului verbal întocmit în data de 11 aprilie, organele fiscale au aplicat modificările introduse de lege retroactive, începând cu 1 septembrie 2022 și, prin urmare, au calculat impozit suplimentar în valoare de 62,052 milioane lei. Aplicabilitatea Legii nr. 357/2022 din 1 septembrie 2022 ar putea fi atacată pe motiv de neconstituționalitate având în vedere că articolul nr. 15 din Constituția României prevede că o lege dispune numai pentru viitor. Pe baza argumentului de neconstituționalitate, societatea va contesta în instanță taxa suplimentară stabilita de organele fiscale. Conducerea apreciază că exista argumente puternice pentru căștigarea acestui litigiu”, arată Hidroelectrica.
Hidroelectrica S.A. este deținută statul român, prin Ministerul Energiei, în proporție de 80%, și de “Fondul Proprietatea” S.A., în proportie de 20%.