Suedia vrea să includă aderarea României și Bulgariei la Schengen pe agenda Consiliului UE
Premierul Suediei a afirmat în plenul Parlamentului European că statul său dorește includerea aderării României și Bulgariei la Scapțiul Schengen pe agenda Consiliului UE, sub conducerea sa.
Europarlamentarul Rareș Bogdan a anunțat într-o postare pe Facebook, că șeful Guvernului suedez a arătat disponibilitatea de a pune pe agenda JAI, în timpul președinției suedeze a Consiliului European, aderarea României și Bulgariei la Schengen, repinsă la finalul anului trecut, prin votul împotrivă al Austriei față de România și Bulgaria și cel al Olandei față de Bulgaria.
“Înțelegem dezamăgirile Romaniei si Bulgariei, sunt justificate. Nu ezit sa spun ca dorim sa punem pe Ordinea de Zi in Consiliu extinderea spatiului Schengen, pe președinția noastră”, a spus premierul Suediei, Ulf Kristersson, potrivit eurodeputatului liberal.
Liderii suedezi afirmaseră anterior că subiectul aderării la Schengen a României și Bulgariei nu va fi inclus pe ordinea de zi a unui Consiliu JAI ăn lipsa unui acord, care să asigure susținerea Austriei.
În lipsa unui acord unanim între statele UE, Suedia a subliniat că nu va iniția un nou vot pentru extinderea Schengen, motiv pentru care liderii români spun că subiectul nu trebuie grăbit, însă dau șanse mari unei aderări în 2023, în condițiile în care vor reîncepe negocierile cu statele-problemă.
O supriză a apărut din partea Greciei, care a preluat inițiativa pentru a sprijini extinderea spațiului de liberă circulație, cu aderarea României și Bulgariei. Ministrul grec pentru migrație și azil, Notis Mitarakis, a declarat în acest sens să “Grecia își asumă inițiativa de a sprijini cererea Bulgariei și României de aderare la Spațiul Schengen. Această extindere va avea, de asemenea, beneficii directe pentru Grecia, deoarece va fi unificată pe cale rutieră cu restul statelor membre ale Uniunii Europene”.
Ministrul Republicii Elene a discutat cu liderii austrieci, Karl Nehammer și Gerhard Karner, pentru a susține cererea de aderare a României și Bulgariei la Schengen, demnitarul anunțând vizite la București și la Sofia.
În același timp, comisarul european pus de Austria a readus pe agenda publică posibilitatea ca România să intre în Schengen cu spațiul aerian mai întâi, o aderare completă fiind așteptată în perioada următoare.
Johannes Han, coleg de partid cu Karl Nehammer, a spus că presupune că , “într-un viitor relativ previzibil, că ambele țări ar putea deveni membre ale Schengen. Nu sunt încântat de măsură (n.red. veto de la JAI), dar am o anumită înțelegere”.