Tribunalul Uniunii Europene a dat câştig de cauză României într-o acţiune iniţiată de ţara noastră privind anularea unei decizii a Comisiei prin care se aplicaseră statului român corecţii financiare de peste 18,7 milioane de euro

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că Tribunalul Uniunii Europene a dat câştig de cauză României într-o acţiune pe care ţara noastră a iniţiat-o pentru anularea unei decizii a Comisiei Europene prin care se aplicaseră statului român corecţii financiare de peste 18,7 milioane de euro. Decizia nu este însă definitivă.

“Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale salută hotărârea Tribunalului Uniunii Europene care a dat câştig de cauză României, la data de 18 ianuarie 2023, în cauza T-33/21. Procesul în acest dosar a fost iniţiat de România care a vizat anularea unei decizii a Comisiei Europene prin care au fost aplicate statului român corecţii financiare în cuantum de 18.717.475,08 euro, pentru plăţi efectuate în favoarea bunăstării porcinelor în anii financiari 2017-2019 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de MAE.

Conform sursei citate, instanţa UE a dat câştig de cauză României şi a anulat decizia atacată în ceea ce priveşte întreaga sumă, de 18.717.475,08 euro.

“Hotărârea obţinută este rezultatul foarte bunei colaborări dintre Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Reprezentarea juridică a statului român în cauza T-33/21 a fost asigurată de Ministerul Afacerilor Externe prin Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Echipa de jurişti implicată a fost alcătuită din Emilia Gane, agent guvernamental, Loredana Baţagoi, şef al Serviciului Contencios UE, şi Oana-Cătălina Ichim, diplomat, experţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale asigurând sprijinul tehnic în vederea pregătirii argumentaţiei juridice a României”, adaugă sursa citată.

Hotărârea Tribunalului UE nu este definitivă. Ea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *