Încălzirea globală a înlocuit zăpada cu cactușii în Alpii elvețieni

În loc de stratul alb de zăpadă, așteptat în acesta perioadă, munții Alpi din Elveția au fost invadați de cactuși. Fenomenul reprezintă o amenințare la adresa biodiversității, spun specialiștii. Mai mult decât atât, rapoartele privind schimbările climatice arată o situație fără precedent, în ultimele șase secole.

Locuitorii din cantonul elvețian Valais sunt obișnuiți să-și vadă versanții acoperiți de zăpadă, pe timpul iernii și de renumitele flori-de-colț, în perioada verii. Pe măsură ce încălzirea globală se intensifică, încep să de vadă și efectele. În cazul de față, localnicii se confruntă cu o specie invazivă și anume: cactușii.

Autoritățile susțin că speciile de cactus, care aparțin soiului Opuntia, proliferează în anumite zone ale cantonului Valais și invadează rezervațiile naturale, motiv pentru care reprezintă o amenințare pentru biodiversitate.

“Iubitoare de climă uscată și caldă, această plantă invazivă și neautohtonă nu este binevenită în perimetrul preiilor și pășunilor uscate de importanță națională.”, au declarat reprezentanții municipalității Fully, din valea Ronului într-un comunicat de presă, citat de The Guardian.

De altfel, la finalul anul 2022, aceștia au anunțat că încep o campanie de dezrădăcinare.

Peter Oliver Baumgartner, un profesor de geologie pensionar, pasionat de botanică, a fost însărcinat să studieze și să scrie un raport despre plantele invazive. El afirmă că nouă specii de Opuntia s-au răspândit pe pantele însorite, orientate spre sud, sub 700 de metri altitudine. Aici, concurează cu specii endemice, pentru care, uneori, sunt o amenințare amenințare

“Avem aproximativ 3.000 de specii de plante în Elveția, dintre care circa 2.200 sunt în Valais Aceste specii (de cactuși) suportă -10C sau -15C fără nicio problemă, însă ele vor să fie într-un loc uscat și nu le place stratul de zăpadă.”, a spus Baumgartner.

Datele cantitative despre răspândirea lor sunt însă incomplete, deoarece raportul Baumgartner, care nu a fost încă publicat, este prima încercare recentă de a estima prezența plantelor în regiune.

“În unele părți din Valais, estimăm că acești cactuși pot ocupa o treime din suprafața disponibilă.”, spune Yann Triponez, un biolog care lucrează în serviciul de protecție a naturii din cantonul Valais.

El afirmă că Opuntia este prezentă în Valais cel puțin de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când a fost importată din America de Nord și crede că autoritățile sunt îngrijorate de răspândirea cactușilor în rezervațiile naturale și zonele protejate.

“Când ai acești cactusi, nu crește nimic altceva.”, spune Triponez.

Campania de dezrădăcinare se va relua în următoarele câteva săptămâni în Fully.

Speciile de Opuntia și cactuși similari au proliferat și pe unele dintre dealurile din jurul capitalei cantonului Valais, în Sion, unde estimările sugerează că plantele Opuntia reprezintă acum 23-30% din acoperirea vegetației joasă. Prezența lor a fost raportată și în regiunile alpine învecinate, inclusiv în Ticino și Grisons din Elveția, precum și în valea Aosta și Valtellina, în Italia.

Zăpada devine din ce în ce mai rară la altitudini mai joase, chiar și în Alpi. Potrivit Meteo Swiss, numărul zilelor de ninsoare, sub 800 de metri altitudin,e în Elveția s-a înjumătățit din anul1970. Un studiu recent, publicat în Nature Climate Change, a spus că zăpada acoperă Alpii cu aproximativ o lună mai puțin decât mediile istorice și a numit situația “fără precedent în ultimele șase secole”.

Temperaturile au crescut de două ori mai repede decât media globală, iar temperaturile medii din Elveția sunt deja cu 2,4 grade Celsius mai crescute decât mediile din perioada 1871-1900.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *