Japonia explică de ce nu va renunța la cooperarea cu Rusia în domeniul energiei.
Ministrul japonez al industriei a avertizat vineri că renunțarea la proiectele energetice Sakhalin din Orientul Îndepărtat al Rusiei ar submina sancțiunile occidentale și ar aduce beneficii Moscovei.
„Suntem îngrijorați de faptul că, dacă Japonia se retrage din proiect și concesiunile sunt achiziționate de Rusia sau de o țară terță, aceasta ar putea crește și mai mult prețurile resurselor și ar putea aduce beneficii Rusiei, ceea ce nu va duce la sancțiuni eficiente”, a spus ministrul Economiei, Industriei și Comerțului, Koichi Hagiuda. a spus într-o conferință de presă.
Proiectul de petrol și gaze Sakhalin-1 și Sakhalin-2, unul dintre cele mai mari proiecte integrate de petrol și gaze naturale lichefiate (GNL) din lume, situat în largul coastei insulei Sahalin din Orientul Îndepărtat al Rusiei, cuprind atât instalații offshore, cât și onshore. Sakhalin-2 este operat de un joint-venture între Gazprom din Rusia (50%), Shell din Marea Britanie (27,5%) și Mitsui (12,5%) și Mitsubishi din Japonia (10%).
Comentariile lui Hagiuda urmează unui raport de joi din presa britanică conform căruia Shell este în discuții cu companii petroliere de stat chineze pentru a-și vinde pachetul de acțiuni din proiectul Sakhalin-2, pe fondul sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei.
Mai multe companii multinaționale de energie, inclusiv ExxonMobile, BP și Total, au renunțat la proiecte în Rusia din februarie. În timp ce Japonia s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, Tokyo a declarat săptămâna trecută că intenționează să-și păstreze în continuare concesiunile la Sakhalin.