Machu Picchu a fost închis pe termen nelimitat. Peste 400 de turişti au fost evacuaţi

Peru a închis celebrul său sit turistic Machu Picchu pe termen nelimitat din cauza manifestaţiilor împotriva noului preşedinte al ţării, reatează BBC.

Guvernul a declarat că a închis situl şi drumul care duce la acesta, pentru a proteja turiştii şi cetăţenii.

Sute de oameni care au fost blocaţi ore întregi la poalele cetăţii incaşe din secolul al XV-lea au fost acum salvaţi.

Protestele violente, care s-au soldat cu zeci de morţi, au început când fostul lider din Peru a fost înlăturat.

Serviciile feroviare către Machu Picchu au fost suspendate joi după ce unele şinele de tren au fost avariate.

418 de persoane blocate la faţa locului – 148 de străini şi 270 de peruani – au fost evacuate, sâmbătă, în trenuri şi autobuze.

Nu sunt primii vizitatori care au rămas blocaţi la Machu Picchu din cauza tulburărilor civile – luna trecută, sute de turişti au fost evacuaţi pe cale aeriană, după ce au rămas blocaţi acolo câteva zile.

Aflat în Anzi, Machu Picchu este considerat una dintre cele şapte minuni ale lumii. Este foarte popular în rândul turiştilor, aproximativ un milion de oameni vizitându-l în fiecare an.

Unii vizitatori ajung la Machu Picchu prin Drumul Incaşilor, un parcurs de mai multe zile.

Într-o declaraţie, Ministerul Culturii din Peru a spus că cei care au cumpărat deja bilete pentru sit ar putea să le folosească timp de o lună după încheierea demonstraţiilor sau să fie rambursaţi.

Manifestanţii din Peru cer noi alegeri şi cer noului preşedinte, Dina Boluarte, să demisioneze, ceea ce până acum a refuzat să facă.

Ei doresc ca predecesorul ei de stânga, Pedro Castillo, care este în închisoare şi se confruntă cu acuzaţii de rebeliune şi conspiraţie, să fie eliberat. Castillo neagă acuzaţiile şi insistă că este încă liderul legitim al Peruului.

Autorităţile au anunţat sâmbătă că un alt protestatar a murit în urma demonstraţiilor din regiunea de sud Puno, unde secţii de poliţie au fost incendiate.

Cel puţin 58 de peruani au fost răniţi în timpul protestelor, potrivit unui raport.

În ultimele confruntări, drumurile au fost blocate, iar poliţia a tras cu gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor care aruncau cu pietre.

Uniunea Europeană a condamnat violenţa pe scară largă şi ceea ce a numit folosirea „disproporţionată” a forţei de către poliţie.

Peru a trecut prin ani de tulburări politice, care au ajuns la apogeu atunci când Castillo a fost arestat luna trecută pentru că a încercat să dizolve Congresul.

Boluarte a rezistat apelurilor de a demisiona, inclusiv din partea unor guvernatori regionali, şi la începutul acestei săptămâni i-a îndemnat pe peruvieni să se asigure că protestele lor sunt paşnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *