Olanda se opune din răsputeri intrării României în Schengen/ Eforturi mari pentru a găsi aliați care să li se alăture

Reprezentanții Executivului olandez au încercat să convingă președinția cehă a Consiliului UE să nu includă aderarea României și Bulgariei pe agenda Consiliului JAI, potrivit unor surse citate de MainNews. De asemenea, olandezii ar căuta, fără succes, aliați.

Oficialii olandezi ar fi încercat să convingă președinția cehă a Consiliului UE să nu includă aderarea României și a Bulgariei pe agenda Consiliu JAI din 8-9 decembrie, așa cum este preconizat, însă președinția cehă a Consiliului UE s-ar fi opus solicitării.

În același timp, guvernul olandez ar fi căutat chiar sprijinul și altor state în demersul său.

Astfel, Guvernul Olandei s-ar fi adresat liderilor politici din Suedia și Danemarca, țări care în trecut au mai avut obiecții în privința aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Potrivit surselor invocate, Olanda ar fi eșuat deocamdată și în acest demers. De altfel, aici s-ar afla una dintre cheile importante ale procesului de negociere. În cazul în care olandezii eșuează să găsească aliați, vor rămâne izolați și astfel este puțin probabil să își mai exprime opoziția.

Un scenariu posibil invocat ar fi aderarea României și Bulgariei la Schengen cu o serie de condiționalități, practic pe modelul în care cele două țări au fost admise în UE, iar acest lucru ar reprezenta o ieșire onorabilă pentru Guvernul Olandei condus de Rutte.

De altfel, nu poate fi exclusă nici posibilitatea unei decizii de aderare parțială a celor două țări, care ar însemna, de asemenea, o soluție de compromis, care a mai fost discutată în anii anteriori.

O aderare parțială ar presupune doar intrarea în Schengen cu porturile și aeroporturile, frontierele terestre fiind lăsate pentru o dată ulterioară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *