Președintele bulgar, replică tăioasă pentru cancelarul Austriei: “Nu înseamnă că Bulgaria și România ar trebui să rămână în afara Schengen”

Sistemul Schengen se află în prezent într-o criză majoră, a susținut cancelarul Austriei, Karl Nehammer, în Bugaria. “Faptul că Schengen nu funcționează corect în Europa Centrală nu înseamnă că Bulgaria și România ar trebui să rămână în afara spațiului Schengen. Nu este corect”, i-a replicat președintele Rumen Radev, conform publicației bulgare 24Chasa.

În conferința de presă comună cu președintele Bulgariei, cancelarul austriac a spus că “sistemul Schengen se află în prezent într-o criză majoră”.

“Din 2015, Germania a reintrodus controalele la frontieră la granița sa cu Austria și Cehia. Republica Cehă a introdus pentru prima dată în istoria sa controale la granița sa cu Slovacia.
Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să consolidăm protecția frontierelor.
Trebuie să avem un rezultat real, care înseamnă reducerea migranților în interiorul spațiului Schengen. Avem nevoie de un semnal clar la nivel european că țările care protejează frontiera externă a UE nu se confruntă singure cu această problemă. Aceasta este o problemă care trebuie rezolvată la nivel european”, a afirmat cancelarul Austriei.

“Faptul că Schengen nu funcționează corect în Europa Centrală nu înseamnă că Bulgaria și România ar trebui să rămână în afara spațiului Schengen”, i-a replicat președintele Radev.

El a spus că România și Bulgaria protejează frontierele externe ale UE mai bine decât o serie de țări care se află în Schengen.

“Spațiul Schengen înseamnă una dintre cele mai importante valori ale Uniunii Europene.
Pe lângă securitate, există dimensiuni economice și de altă natură.
Cred că nu este corect ca noi și România să fim în afara Schengen”, a declarat președintele Bulgariei.

Radev și-a exprimat speranța că “în viitorul apropiat va fi găsită o soluție rațională a problemei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *