Un japonez de 87 de ani, condamnat la moarte în 1968, va fi judecat din nou

Un japonez de 87 de ani, condamnat la moarte în urmă cu aproape jumătate de secol, va fi judecat din nou, potrivit BBC.

Iwao Hakamada, în vârstă de 87 de ani, este cel mai longeviv condamnat la moarte din lume, potrivit Amnesty International. El a fost condamnat la moarte în 1968 pentru uciderea şefului său, a soţiei acestuia şi a celor doi copii ai lor în 1966.

Fostul boxer profesionist a mărturisit crimele după 20 de zile de interogatoriu în timpul cărora ar fi fost bătut. Ulterior, el şi-a retras mărturisirea în instanţă. Grupurile pentru drepturile omului au criticat faptul că Japonia se bazează pe mărturisiri, despre care spun că poliţia le obţine adesea prin forţă.

În cadrul rejudecării, judecătorii vor decide dacă ADN-ul din petele de sânge găsite pe hainele despre care se presupune că ar fi fost purtate de ucigaş se potriveşte cu cel al lui Hakamada. Avocaţii săi au susţinut că nu este aşa şi că probele au fost fabricate.

În 2014, Hakamada a fost eliberat din închisoare şi i s-a acordat dreptul la un nou proces de către o instanţă districtuală, care a constatat că anchetatorii ar fi putut planta probe. Totuşi, decizia a fost anulată de către Înalta Curte din Tokyo.

Însă, în urma unui apel, judecătorii Curţii Supreme au cerut instanţei supreme să se răzgândească, ceea ce a dus la decizia privind rejudecarea condamnatului.

“Am aşteptat această zi timp de zeci de ani şi a venit. În sfârşit, o greutate a fost ridicată de pe umerii mei”, a declarat sora lui Hakamada, Hideko, în vârstă de 90 de ani, care a petrecut ani de zile făcând campanie în favoarea fratelui ei.

Asociaţiile de avocaţi au salutat decizia şi au cerut ca procesul să se desfăşoare în regim de urgenţă având în vedere vârsta înaintată a condamnatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *